Меню

0

0.00 лв.

От всички компоненти на лодката, положението и ъгъла на ботуша на извънбордовия двигател е от особено значение за безопасността на пътници в лодката. Когато ъгълът на наклона е неправилен, това може да предизвика инцидент по време на движение на лодката. Но може да доведе и до неизправност в самия извънбордов двигател. Поради тази причина настройването на ъгъла е изключително важно.

Положението на извънбордовия двигател определят опасностите и ситуациите, в които може да попаднете:

Монтиране на извънбордов двигател
Монтиране на извънбордов двигател

Ниско разположен извънбордов двигател. В този случай, носът на лодката се вдига нагоре, което предизвиква твърде много водни пръски при движението на двигателя.

Високо разположен извънбордов двигател. Това предизвиква вдигане на носовата част на лодката, при което контактът с водата изчезва, лодката става нестабилна и се създават условия за преобръщане. По-високото разположение на двигателя води до поемане на въздух от пропелера, което предизвиква ефектът на аерация на пропелера.

Оптимално разположен извънбордов двигател. В този случай двигателя е разположен вертикално. Ботушът също и лодката се движи в права линия и има добър контакт с водата.

Ако не може да монтирате правилно извънбордовия двигател. Ако, въпреки че изпълнявате инструкциите и следвате указанията на производителя, има проблеми при движение. Или се нуждаете от съвет, за да монтирате правилно двигателя е желателно да се консултирате със специалист, а в сервиза на BG BOATS се извършва профилактика, обслужване, както и сравнително новата услуга за България – компютърна диагностика за извънбордови двигатели

BG BOATS осигурява сервиз за ремонт на всички видове лодки, моторни и извънбордови двигатели и оборудване, които са закупени от фирмата. Гарантирано професионално отношение и качествено обслужване.

Натиснете за директна връзка към VIBER
VIBER бутон
Нагоре