Меню

0

0.00 лв.

Ако имате надуваема лодка или тепърва се чудите дали да си вземете точно такава, може би ще наклоним везните, като ви кажем, че надуваемите модели се закотвят много по-лесно от другите, защото са по-леки.

За не толкова просветените от вас, ще разкрием и останалите особености и тънкости около закотвянето. Не се притеснявайте и не си мислете, че това е много трудно.

Първото нещо, което трябва да знаете за закотвяне на надуваема лодка

Като за начало, ще имате нужда от котвено въже, няколко метра стоманена верига, няколко шегела и котва, разбира се.

Хубаво е да знаете, че производителите ще ви предложат различни видове котви. Всъщност, всички биха ви свършили работа при обикновената лодка, но при надуваемия модел трябва да обърнете внимание на острите части. Нека избраната от вас котва да няма нищо, което би могло да нанесе щети на балоните.

Относно теглото на котвата, има един лесен начин, по който може да изчислите колко точно трябва да тежи тя. Ало дължината на типа лодка, на която сте се спрели е до 3 метра – котвата трябва да е около 4-5% от теглото на плавателния съд. За дължина от 3-6 мета – 3% от общата тежест на лодката, а за над 6 метра, имате нужда от котва, която е 1-2% от нея. Когато се колебаете, винаги избирайте по-тежкия вариант, няма да съжалявате.

Преминаваме към веригата, която не е задължителна за по-малките лодки, но е препоръчителна. Верига до 2 метра би повишила ефективността на плавателния съд близо 2 пъти, но решението е изцяло ваше.

Котвеното въже, което споменахме по-горе, трябва да бъде дълго и здраво. За да не се озовете на място, където не желаете и за да не изгубите лодката си. В такъв случай дължината на въжето трябва да е 10 пъти по-голяма от дълбочината на водата под плавателния съд. Тогава, котвата без съмнение ще ви служи по предназначение и то по най-добрия начин.

Лошото време, какво да правим тогава?

Все някога ще ви се случи да улучите лошо време, силен вятър, бурно море и големи вълни. А може ви се наложи да задържите лодката в определена позиция, тогава бихте могли да ползвате две котви. Ще ви коства малко повече усилия да ги поставите, но за сметка това ще гарантиране както вашата, така и сигурността на хората, които са на лодката.

За тези и други подробности трябва да ви уведоми компанията, на която сте се доверили и от която се закупили лодката, ако сте от хората, които се интересува подробно от лодки. Политика на BG BOATS е да действа по този начин, оставяйки след себе си десетки доволни клиенти.

Натиснете за директна връзка към VIBER
VIBER бутон
Нагоре