Меню

0

0.00 лв.

Когато приключи риболовният сезон, не ви остава нищо друго, освен да зазимите лодката си. Една от най-важните части от нея е именно двигателят. Неговото състояние е определящо за сигурността и ефективността на лодката по време на движение.

Двигателите на по-малките плавателни съдове се делят на два основни типа – бордови и извънбордови. Ето и някои съвети, които ще ви помогнат при зазимяването на мотора. Те са особено необходими и важни, ако искате да се радвате още дълго време на своята лодка.

Да започнем със зазимяването на бордови двигател:

Първо, напълнете резервоара с гориво. С това намалявате възможността от нежелано проникване на въздух в него. Неговото наличие в резервоара на лодката е една от основните причини за поява на влага, което е особено опасно през студените зимни месеци. Ако пропуснете тази стъпка, това може да причини сериозни проблеми на вашия двигател. Добавете стабилизатор за горивото, като е препоръчително да използвате ръководството на производителя, спазвайки точните инструкции. Тази стъпка е от изключителна важност за отделните елементи на двигателя, осигурявайки надеждното функциониране на инжектори, карбуратори, съединителни маркучи и др.

Не забравяйте да стартирате мотора. Можете да го направите по два начина: докато лодката е във водата, както и с адаптер и маркуч, работещ с подаването на вода.

Следващата стъпка е добавянето на антифриз и специални смазочни масла. По този начин предотвратявате появата на лед и конденз в мотора. Замръзването на бордовия двигател може да се превърне в голям проблем, защото води до разширяване на неговите елементи, както и появата на напуквания по тяхната повърхност. Добавете антифриз към моторните блокове, след като източите старата охлаждаща течност от системата. Антифризът трябва да е от вида пропилен гликол. Спазвайте спецификациите на производителя на вашата лодка, за да източите двигателните блокове.

След смяната на антифриза в мотора, добавете качествена смазка. Това може да се случи, докато моторът е още топъл. Процесът на добавяне на масло за бордови двигател е малко по-различен, отколкото при извънбордовите модели.

Продължавайте впръскването на масло, спазвайки изискванията на производителя в съпътстващата техническа инструкция. В повечето случаи, това продължава около 30 секунди. Един ценен съвет: свалете всяка една от моторните свещи. Така ще можете да омаслите по-лесно горивната камера на бордовия двигател. Сменете смазката на мотора и филтъра. Двигателното и трансмисионното масло са особено податливи на замърсяване и попадане на частици в тях. Ако не ги подмените навреме, зимата може да се окаже фатална за важни части от мотора на вашата лодка.

Има още един доста практичен начин да проверите състоянието на двигателната система. Използвайте обикновен градински маркуч, за да откриете дали евентуални течове в мотора и отделните негови части, като горивния филтър например. Това може да се извърши и когато лодката е във водата. При отриването на теч в двигателната система, изключете двигателя и се опитайте да поправите повредата.
Рестартирайте мотора и го оставете да работи на празни обороти, като му позволявате да достигне по-ниски температури. Моторът не трябва да се охлажда изведнъж, нека това да стане постепенно. Проверете изпускателната система за корозия, като не забравите да обърнете внимание на маркучите и скобите за маркучи. Често тези части се повреждат. Проверете ги, за да сте сигурни, че не са напукани, отчупени или ръждясали. Заменете ги, ако има проблеми с тяхното състояние.

Не забравяйте да помислите и за двигателната батерия. Можете да я извадите, като я съхранявате на закрито у дома. Вземете мерки срещу евентуалната поява на вредители в двигателя, независимо от мястото на неговото съхранение. Снабдете се със средства и препарати, които отблъскват нежеланите гризачи.

Желателно е да инвестирате в купуването на качествено защитно покритие за своята лодка. С тези мерки може да сте сигурни, че бордовият двигател ще бъде в оптимално състояние и през топлите месеци.

Зазимяването на извънбордовите двигатели е подчинено на сходни мерки, както при бордовите мотори.

Първата стъпка е да напълнете резервоара с ново гориво. Подмяната на старият бензин с нов, както и обработката със специални добавки, са важни за дълготрайността и устойчивостта на двигателната система. Ако оставите старото гориво, някои от неговите компоненти неизбежно ще започнат да се окисляват и да образуват вещество, подобно на дъвка. През пролетта ще възникнат проблеми, когато стартирате двигателя. Има голяма вероятност да се образуват нежелани отлагания в горивната камера на мотора. С течение на времето, те ще станат причина за проблеми във функционирането на извънбордовия двигател. Повечето от проблемите, с които се сблъскват сервизите за лодки, са свързани с използването на застояло гориво. Ако бензинът стои в резервоара повече от месец, заменете го с нов.

Докато източвате резервоара на извънбордовия двигател, наблюдавайте дали горивото се изхвърля правилно. След изпомпването на мотора, сменете филтъра, така че той да бъде чист и готов за работа през пролетта. Препоръчително е да напълните резервоара с гориво, което е без етанол. Доста специалисти са на мнение, че бензинът от този вид може да окаже пагубно въздействие на извънбордовите двигатели. Уверете се, че резервоарът е пълен на около 95%, защото екстремните температурни промени през зимата водят до разширяване на горивото. А това може да е причина за нежеланото изтичане на бензин през вентилационните отвори на мотора.

Не забравяйте да третирате бензина с предвидените за тази цел продукти. Те са специално създадени, за да оптимизират характеристиките на горивото, отстранявайки нежеланите частици в него и поддържайки горивната система през зимните месеци. Ако вашият извънбордови двигател е четиритактов, сменете маслото и масления филтър, преди да стартирате двигателя. Целта е моторът да остане чист и готов за работа през пролетта.

След това, оставете третираното гориво да циркулира в горивната система в продължение на около 10-15 минути, за да се уверите, че течността прониква във всеки отделен компонент. Снабдете се с продукт, който е специално разработен за употреба за зазимяване на извънбордови двигател.

Сменете смазката на предавката и проверете долната част на двигателя за наличието на влага и отстранете водата, която се е събрала там. Нейната поява причинява напукване на моторните елементи през зимата. Следващата стъпка е да смените смазката на зъбното колело и да я замените с нова грес. Ако е необходимо, сменете шайбите на винтовете за пълнене и обезвъздушаване.

Проверете състоянието на опорния вал. При някои скоростни кутии ще трябва да извадите витлото, за да подмените смазката. Проверете цветът на захранващата течност, като наклоните двигателя, за да стигнете до помпата. Той трябва да бъде яркочервен. Ако нивото на течността е по-ниско, допълнете я. При розово или бледо оцветяване, вероятно е да има наличие на вода. В този случай е необходимо да източите течността, като при по-големи проблеми е желателно да потърсите услугите на професионалист.

Обърнете внимание на състоянието на батерията. При наличието на оловно окисляване, проверете нивото на течността и добавете дестилирана вода, ако е необходимо. Уверете се, че батерията е напълно заредена, извадете и я съхранявайте на хладно и сухо място.

Съхранявайте мотора в вертикално положение. По този начин избягвате попадането на вода във ауспуха на мотора, в следствие на което може да се получи замръзване и пропукване на корпуса на торпедото. Покрийте мотора, за да го предпазите от външни елементи. Можете да се снабдите и със специални средства, отблъскващи дребни гризачи, които могат да навредят на извънбордовия двигател.

Тези съвети са за всички потребители, които предпочитат сами да се погрижат за зазимяването на бордови и извънбордови двигатели. За тези, разчитащи на професионална поддръжка, винаги съществува възможността да се обърнат към специализираните магазини за яхти и лодки. По този начин си осигурявате качествена поддръжка, профилактика и зазимяване на вашите бордови и извънбордови двигатели.

Натиснете за директна връзка към VIBER
VIBER бутон
Нагоре