Меню

0

0.00 лв.

Какво трябва да знаем за пропелери за извънбордови двигатели. Защо са важни и какви трябва да избираме? Това са въпроси, които си задава всеки притежател на лодка с извънбордов двигател. Затова и BG BOATS се стараeм да ви бъдат полезни, като ви информираме малко повече по въпроса.

Как да си изберем пропелер за извънбордов двигател?

За да си изберете правилните проперели е нужно да знаете няколко неща. На първо място това са диаметъра на пропелера, неговата височина, степента на отклонение от височината и радиуса на диска им.

Височина на пропелер. Това е най-важния елемент, който засяга монтажа на извънбордовия мотор. Колкото по-голям е пропелера, толкова по-висока е скоростта на лодката!

Диаметър на пропелер. Ако диаметъра на пропелера е по-малък, но все пак винаги използвайте измервателен инструмент, когато избирате пропелери. Компанията Michigan предлага пропелери с различни по диаметър и височина размери, за по-прецизен монтаж на мотора.

Височина на пропелер. Когато говорим за отклонение от височината на пропелера, колкото тя е по-малка, толкова ефективната работа на лодката е по-голяма.

Степен на отклонение на пропелер. По правило специалистите казват, че малките и бързи моторни лодки, имат най-голямо отклонение на пропелера. Когато отклонението е до 18% – това е в границите на нормалното.

Пропелер Suzuki

Какво друго трябва да знаем за пропелерите?

По своята разновидност пропелерите могат да бъдат алуминиеви, пластмасови или стоманени. Първите два вида са стандартни за по-малки мотори и бързите лодки, защото допирайки дъното те просто пасват. Стоманения пропелер увеличава скоростта на лодката, но има опасност от загуба на извънбордовия двигател,  когато той удари дъното.

Препоръчително е да се използват оригинални пропелери за извънбордови двигатели. Така например, ако за мотори YAMAHA не използвате оригиналните пропелери SOLAS, може значително да намалите представянето на лодката във водата. Като цяло утвърдените световни марки произвеждащи пропелери са Michigan и Solas.

Избор на различен пропелер за извънбордов двигател

Тук основната разлика в избора идва от това, дали искаме да увеличим скоростта на лодката си или да я намалим. Съответно, ако скоростта, която развива лодката е по-малка от указаната за нея е необходимо да намалите височината на пропелера.

Добре е да знаете, че намаление с около 25 милиметра, води до увеличение на скоростта с около 200rpm. Ако съответно скоростта е по-висока, отколкото искате, направете обратното на горе описаното – вдигнете височината на пропелера с един пункт. Ако искате да постигнете максимална скорост на лодката, изберете пропелер от неръждаема стомана. Иначе казано вентилирания и полиран стоманен пропелер дава голяма скорост, но има голям риск от увреждане на скоростите!

Сервиза на BG BOATS се грижи за пълната гама такелажни устройства, ремонта на лодки, бордови и извънбордови двигатели, както и за правилния избор на пропелери.

 

Натиснете за директна връзка към VIBER
VIBER бутон
Нагоре