Меню

0

0.00 лв.

Спасителна жилетка

Знаете ли че първата спасителна жилетка е била направена от корк и е била пусната в продажба през 1804 г. в списанието The Sporting Magazine. От тогава до сега е претърпяла голямо развитие, за да се появи в днешния си вид.

Въпреки всички средства за безопасност, касаещи приятното прекарване, когато сте на лодка, яхта или джет – спасителната жилетка е задължителен аксесоар, когато сте във водата. И то независимо дали плавате с надуваема лодка, RIB лодка, лодка за риболов, моторна яхта – по работа, забавление или риболов, дали сте пътници или вие я управлявате.

Тя трябва да е удобна и издръжлива, да се облича и съблича лесно, а когато сте във водата трябва да ви поддържа в такава позиция, че дори и в безсъзнание да придържат главата и брадичката ви над водата.

Спасителната жилетка е част от задължителното оборудване за вашата лодка или яхта.

Какво трябва да бъде вашата спасителна жилетка?

  • Жилетката не трябва да е твърде голяма или твърде малка и да отговаря на вашите килограми и ръст.
  • Тя трябва плътно да прилепва към тялото, но без да ви пристяга и да ограничава движенията ви.
  • Не забравяйте, че жилетките за възрастни са само за тях и не могат да се ползват за деца. За тях трябва да има специални пригодени жилетки;
  • Знаете ли че има спасителни жилетки дори за кучета и котки. Безопасността на всички на борда е от първостепенно значение.

Как се поставя и сваля спасителна жилетка?

Когато поставяте спасителната жилетка трябва да проверите да е правилно закрепена. Как са закрепени всички ремъци, катарами и ципове – дали са закопчани и подсигурени?

При свалянето на жилетката първо вдигнете ръцете си право нагоре над главата и помолете ваш приятел да хване жилетката горната част откъм отворите за ръцете и плавно да я изтегли нагоре.

Как да се грижите за вашата спасителна жилетка?

  • Използвайте я внимателно и по предназначение;
  • Пазете от разкъсвания или плесенясване, ако установите че има разкъсвания не се колебайте и я подменете с нова;
  • Подсушавайте я винаги след употреба;
  • Почиствайте винаги на ръка с леки препарати;
  • Съхранявайте на сухо място, когато не плавате;

Как да проверите дали вашата надуваема спасителна жилетка е годна за употреба?

Може да я тествате, като я надуете и я оставите да престои 16 часа, след което проверявате дали и спаднала. Междувременно проверявате дали вентила за надуване е повреден, корозирал или има неестествена позиция. Ако всичко е наред може да продължите да я използвате отново.

Знаете ли, че удавянето е причина за смъртта на 80% от загиналите при инциденти с лодки, яхти или джетове, а от тях 83 % са били без спасителна жилетка.

Затова не се срамувайте да носите спасителна жилетка, това е отговорност към вас, вашите пътници и роднини по време на пътуване с моторна лодка или яхта. А при управление на джет е просто задължителна.

 

 

Натиснете за директна връзка към VIBER
VIBER бутон
Нагоре