Меню

0

0.00 лв.

Свещите на извънбордов двигател са важна част от самия двигател и изправността им е определяща за добрата работа на двигателя. Както при всеки двигател, така и при извънбордовите двигатели, оригинални части и консумативи за двигателя са нужни, за да работи той перфектно. Какво трябва да знаем за свещите на този тип двигатели и какви са възможните повреди при тях? Вижте…

Свещ на извънбордов двигател – принцип на работа и особености:

За едни свещи на двигател е много важно да се определи техния термален статус. Тоест, как те работят на определени топлинни капацитети? За да се установи коректната работа на свещите, те се поставят на тест за даването на искра, при запалването на двигателя. Колкото по-голяма е устойчивостта на една свещ на топлина или иначе казано нейният топлинен рейтинг, толкова тя е по-добре работеща. Естествено гнездата на самите свещи не бива да бъдат загрети, защото това индексира проблем. Колкото по-студени са свещите на двигателя, толкова по-къса е дължината на вътрешната част на изолацията им. Така контакта с загретите газове е по-малък и загряването на свещите го няма.

Какви са възможните повреди, които могат да възникнат при свещите на извънбордов двигател?

Свещ на извънбордов двигател за лодка
Свещ на извънбордов двигател за лодка

Като цяло специалистите твърдят, че вида на свещите, може да покаже много за работата на самия двигател. За да се огледат добре, обаче свещите е нужно да бъдат свалени и техните гнезда също да бъдат инспектирани. Трябва да се проследят промени по металните им букси, дали има следи от нагар или изгаряне! Когато свещите са ОК – те изглеждат леко кафеникави (опушени) по порцелановата им част. Електродите не са прогорени. Разбира се свещите трябва периодично да бъдат подменяни според указанията на марката двигател и модел. Също така трябва да се взима под внимание специфичния им топлинен индекс за различните извънбордови двигатели.

Най-честите проблеми срещани при свещите на извънбордов двигател са прегряване, натрупване на алуминий по тях, натрупване на нагар и гланциране на електродите. Гланцирането на електродите е в следствие натрупването на карбон по цилиндрите, поради използването на неподходящи смазочни масла или заради неправилно смесване на горивната смес. Когато свещите са с натрупан нагар, това означава че гнездото им е прекалено студено. Това може да е в следствие на прекалено висока консумация от страна на карбуратора, поради запушване или заради течове на горивна смес. Алуминия е част от участъка между електродите. Когато той премине в буталата има някакъв проблем. Белия или сив цвят на свещите на извънбордовия двигател индексира прегряване. То може да бъде по много и различни причини.

BG BOATS осигурява надежден сервиз за вашите извънбордови двигатели! Поддържането на контакти с водещи производители и доставчици осигурява голяма гама от аксесоари и продукти, за клиентите и техните нужди. Така извънбордовия ви двигател работи на пълни обороти.

Натиснете за директна връзка към VIBER
VIBER бутон
Нагоре