Меню

0

0.00 лв.

Лодка на лунна светлина без навигационни светлини

Какво трябва да знаем за навигационните светлини на лодки?

Всички навигационни светлини имат за цел да дадат информация за лодката, като по този начин ще допринесат за избягването на сблъсък на два плавателни съда. Те  разкриват информация за:

  • големината на лодката;
  • ъгъла, от който виждате лодката;
  • посоката на движение на лодката;
  • дали лодката е на котва;

Навигационните светлини се използват от залез до изгрев, както и при намалена видимост – мъгла, силен дъжд, буря и др.

Видове навигационни светлини на лодки

Независимо от типа на лодката и нейната дължина, според нормативните документи има следните видове светлини:

Топова светлина – бяла непрекъсната светлина, която осветява такъв сектор от хоризонта, който обхваща  225° и свети право по носа, като ъгълът зад траверса на всеки борд е 22,5°. Често се наричат и ходови светлини. За лодки с дължина под 12 м светлината трябва да е видима до 2 морски мили.

Бордови светлини – това са комплект от червена и зелена светлина поставени, съответно на десния борд – зелена и левия борд – червена светлина. Те светят непрекъснато, като осветяват непрекъснато сектор от хоризонта равен на 112,5°. Също така да е до 22,5° зад траверса на съответния борд.  Тези светлини могат да са комбинирани в една лампа при съдове с дължина под 12 м и трябва да е видими на 1 морска миля.

Кърмова светлина – това е непрекъсната бяла светлина разположена възможно най-близо до кърмата и осветява сектор от хоризонта равен на 135°.  Тази светлина трябва да бъде видима на разстояние 2 морски мили.

Кръгововидима светлина – за лодки под 12 м е бяла непрекъсната светлина и да се осветява целия хоризонт на 360°. Светлината трябва да е видима на 3 морски мили.

С какво трябва да се съобразите при избора и монтирането на навигационни светлини?

При избора на навигационни светлини трябва да вземете под внимание дължината на лодката; вида на лодката; дали производителя им е сертифициран; да се съобразите със специфичните изисквания на всяка страна, независимо, че стандартите са международни и се прилагат във всички страни. При монтирането им също трябва да съобразите с точното местоположение, ъгъла под който трябва да светят, както и с други специфични изисквания за вида и размера на лодката.

Тези правила и изисквания са описани в Конвенция за международните правила за предпазване от сблъскване на море, 1972 г. Правилното монтиране, както и правилния избор на лампа съобразен с изискванията на конвенцията ще ви предпази от неприятни инциденти в морето.

BG BOATS  е първенец с огромна наличност на лодки, извънбордови и бордови двигатели, джетове и на всички резервни, оригинални части за тях. Предлага се надежден сервиз и последваща поддръжка на артикули доставени от фирмата.

 

Натиснете за директна връзка към VIBER
VIBER бутон
Нагоре