Меню

0

0.00 лв.

Бихте могли да го направите по няколко начина. По принцип, първата мисъл, която се появява в ума на хората, е да завържат въже за носа и така да теглят лодката. Това е добър вариант, в случай, че смятате да преминете късо разстояние от не повече от 100 метра или от една точка във вашето пристанище до друга. Когато, обаче, потеглите на дълъг път, морето крие какви ли не опасности и лесно може да ви остави без лодка. Ето защо, ви предлагаме няколко варианта на теглене – как трябва и как не трябва да теглите лодката си.

Начинът, който обикновено не се препоръчва е т.нар. примитивно издърпване. Той може да ви свърши работа единствено при изключително бавна скорост – около 5 км/ч, тихо и спокойно море, късо разстояние и пряко наблюдение. При увеличаване на скоростта, плавателният съд може да загуби баланса и да започне да се клати. Това би могло да причини преобръщане, вреда дърху халките за теглене или други проблеми, така че бъдете много вниманителни.

При втория вариант на теглене се използва въже, което се свързва към лодката чрез примка или друго въже, което е закачено към страничните халки за теглене на балоните и играе ролята на юзда, понеже се движи свободно в примката на основното въже. Логично, по този начин, движенията на лодката са под пълен контрол, дори при развиване на максимална скорост. Това е начинът, който се препоръчва винаги на първо място.

Изключително надежден и сигурен начин на теглене, особено при дълги разстояния, е т.нар. „бурно теглене”. Препоръчва се в случай че плавате в открито море. Защото опасността от загуба на лодката ви, няма да успеете да я намерите. При него, краищата на „юздата” продължdват към пръстените на балоните и под дъното, преминавайки чак до транцевата дъска. Този начин се препоръчва при бурно море, силни вълни и лошо време.

Ако вие теглите някого, какво трябва да знаете:

Остана да споменем и особеностите, на които трябва да обърнете внимание, ако вие теглите някого. Това, което трябва да направите е да свържете ухото на юздата към транеца, а самия него към основното въже за теглене, чрез метално око, пръстен или нещо друго. Важното е въжето да преминава спокойно през ухото на юздата. По този начин, лесно ще балансирате и стабилизирате движинието на лодката, особено при завои.

В случай, че не сте разбрали нещо, може да се обърнете към компанията, от която сте купили лодката си. Ако, пък, ви предстои такава покупка най-добре се възползвайте от производители с утвърдено име на пазара, като RC Trade.

Натиснете за директна връзка към VIBER
VIBER бутон
Нагоре