Меню

0

0.00 лв.

Всеки извънбордов двигател е фабрично произведен със стандартни точки за закрепване към лодката. За монтирането му се използва ригел и скоби, с помощта на които се монтира върху гредата на кърмата. По време на пътуване с лодката, скобите трябва да се проверяват периодично, защото могат да се разхлабят от вибрациите и ако е необходимо да се затегнат до край. Ако двигателят не е неподвижно закрепен за кърмата, то той може да се размести, което от своя страна да намали ефективността му на работа, а вие да попаднете в опасна ситуация.

Съществуват много ситуации и обстоятелства, които могат да ви причинят неудобства или да застрашат вашата безопасност във водата, но е напълно възможно някои от тях да се избегнат, ако обърнете внимание на следните неща още при монтирането на извънбордовия двигател.

За каква да следим при монтиране?

Обезопасяване на двигателя. Не забравяйте да закрепите единия край на кабела за обезопасяване на мотора към транеца, а другият към самата лодка. Това ще ви предпази от загуба на двигателя при преобръщане на лодката или откачане на извънбордовия двигател.

Падане на двигателя във водата. Предназначението на лодката е да плава във вода, то ако двигателят се откачи или нещо друго се случи, то той може да попадне във водата и буквално да се „удави”. Ако това се случи, по най-бързия начин го извадете от водата и се свържете с оторизиран сервиз за поддръжка и ремонт на извънбордови двигатели за пълна профилактика.

Ниво на водата и тегло на лодката. Проверете тежестите на лодка, когато е празна и не се движи. При втория опит натоварете лодката с максимално допустимо тегло и проверете какво е нивото на водата. За да не се пълни ауспуха с водата, то нивото трябва да е под изходящият му накрайник.

Съпротивление на водата. Не забравяйте да вземете под внимание съпротивлението на водата по време на движение на лодката и тогава да монтирате двигателя.

Местоположение на вашия извънбордов двигател е също важно.

Високо монтиран извънбордов двигател. Понякога собствениците на лодката в стремежа си да предпазят двигателя от намокряне го монтират по-високо. Но това от своя страна води до кавитация на двигателя. Тъй като водата не е равна и спокойна повърхност, то при най-малкото вълнение, винта на двигателя, който се движи във водата в следващия момент започва да се движи във въздуха, а това води да понижаване на скоростта на движение и до прегряване на двигателя.

Ниско монтиран извънбордов двигател. Тъй като двигателя работи във водна среда, често се практикува двигателя да бъде монтиран твърде ниско. Така си гарантирате по-висока устойчивост във водата, но това може да доведе до прекъсване на електрозахранването. Отправна точка за монтирането трябва да бъде дъното на лодката и плочата на двигателя. Разстоянието между тях трябва да е 0-25 мм.

Неправилно местоположение на извънбордов двигател. Двигателят трябва да се монтира по средата на напречната греда, както и да се регулира височината, спрямо съответния модел. Ако не са спазени тези изисквания, това може да доведе до неефективност, загуба на контрол или опасност от пожар.

Профилактиката също е от значение за вашата безопасност:

Преди да предприемете на по-дълго пътуване, непременно направете профилактика на двигателя. Консултирайте се с професионалисти, които да извършат необходимите тестове за сигурността и ефективността му при движение.

Когато монтирате за първи път двигателя е желателно да го направите в присъствието на специалист. Той ще ви наблюдава внимателно и със съвети да не допуска неправилно монтиране на двигателя.

Професионалните съвети на специалистите от екипа на BG BOATS ще ви помогнат да се справите с всяка ситуация и са готови винаги да отговорят на вашите въпроси. В сервиза на BG BOATS се извършва профилактика, обслужване, както и сравнително новата услуга за България – компютърна диагностика за извънбордови двигатели

BG BOATS осигурява сервиз за ремонт на всички видове лодки, моторни и извънбордови двигатели и оборудване, които са закупени от фирмата. Гарантирано професионално отношение и качествено обслужване.

Натиснете за директна връзка към VIBER
VIBER бутон
Нагоре