Меню

0

0.00 лв.

Рразработване на нов изнънбордов двигател

Задвижване на извънбордов двигател за лодка – какво представлява самата процедура и с какво е важна? Всеки притежател на лодка трябва да знае това преди да стартира морските си приключения и затова BG BOATS ще изясни въпроса за вас.

Първо запалване и разработка на нов извънбордов двигател за лодка.

Какво трябва да знаем?

Като цяло производителите на извънбордови двигатели за лодки препоръчват двигателя да извърши пълен цикъл на работа от 15 – 20 часа, преди да влезе в експлоатация. Задължително е след този цикъл от 20 часа работа да бъде сменено маслото и масления филтър на извънбордовия двигател. Истината е, че повечето притежатели на лодки нямат това техническо време. Различните марки извънбордови двигатели, като MERCURY, YAMAHA, HONDA, SUZUKI имат определени технически условия за първоначална разработка на мотора за лодка.

Повечето хора закупили си извънбордови мотор четат инструкциите за първоначално стартиране на мотора и последващите стартирания или се доверяват на сервиза и професионалистите за съвет. Първото стартиране на мотора на лодката, както и следващите е важно да се изпълнят по указанията на производителя на двигателя за лодка или обслужващия сервиз монтирал извънбордовия двигател.

Двутактови и четиритактови мотори

Обикновено двутактовите извънбордови мотори се монтират с колянов вал на търкалящи лагери, докато четиритактовите на обикновени лагери. При стартиране на мотора, търкалящите лагери са много прецизни и особено усилия за триене не е налице. Единствено ролковите лагери са толкова прецизни при коляновите валове, които не се отделят.

Например извънбордовия мотор на YAMAHA AETOL 90 е такъв. Ролковите лагери с нарязани яки се предпочитат днес, защото предават силата по-добре и имат голяма област на контакт. За да се задвижи един четиритактов извънбордови двигател се използват лагери. При четиритактови мотори смазването се извършва от маслена система, включваща маслена помпа, маслен картер, маслени магистрали до всички лагери на коляновия и разпределителния вал на двигателя за лодка.

Двутактовите мотори нямат такава маслена система и при тях смазването се осъществява посредством смесване на бензина с масло. То е специално за двутактови двигатели и засмукването му от цилиндрите през картера на коляновия вал на двутактовия мотор за лодка. Изключения правят двутактови извънбордови двигатели, които са с инжекционна система за впръскване на горивото, при тях има отделна маслена система с отделен резервоар за масло.

Как добре да поддържаме извънбордовия си двигател, за да се задвижва нормално?

На първо място е много важно сервиз за извънбордови двигатели да се извършва редовно и професионално. Винаги да се избират масла, филтри, консумативи и добавки препоръчани от производителя на извънбордовия двигател. Все пак това е основното, когато се обслужва един мотор за лодка. Ако се следи за добрата работа на ремъците и пръстените, трансфера на топлина към цилиндрите е умерен и изгорелите газове са отведени правилно, така няма прегряване на извънбордовия двигател. Буталните пръстени силно прегряват при лоша работа и това води до дефект в мотора. Много е важно редуктора /торпедо/ на извънбордовия двигател да бъде редовно обслужван и проверяван за наличие на масло.

Ако маслата и консумативите използвани за обслужването на редуктора /торпедо/ на извънбордов мотор за лодка не са качествени, то има голям риск от повреда.

Преди да пуснете лодката на вода, трябва да проверите работоспособността на извънбордовия двигател. Така ще сте сигурни че всичко е наред с мотора на лодката и няма да ви създаде проблеми по време на вашето плаване.

Правете тази проверката внимателно и спазвайте инструкциите за експлоатация на производителя на извънбордовия двигател за лодка, който притежавате.

Екипа на BG BOATS осигурява сервиз за извънбордови и бордови двигатели, лодки, джетове доставени от фирмата. Ние се грижим за вашата сигурност. Винаги можете да разчитате на нас!

 

Натиснете за директна връзка към VIBER
VIBER бутон
Нагоре