Меню

0

0.00 лв.

Какво да правим ако се повреди двигателя на лодката

Проблем с извънбордови двигател за лодка. Какви са възможните причини, защо се явяват и как би трябвало да се грижим за извънбордовите си двигатели за лодки? Екипът на BG BOATS е изграден от професионалисти, които могат да ви дадат съвет, да направят диагностика на мотора ви и да ви предложат рентабилен сервиз и поддръжка. Нека сега ви разкажем малко повече за грижата по извънбордовия ви двигател.

Проблем с извънбордови двигател за лодка – защо и кога се случва?

На първо място, когато имате проблем с извънбордовия си мотор е нужно да потърсите професионалист, който да го отстрани. Често пъти извънбордовите двигатели отказват да работят внезапно. Според проучванията много от моторите на лодките работят добре и в един момент просто спират. Възможната причина се върти около собствениците на тези извънбордови двигатели и не добрата поддръжка на моторите от тяхна страна. Като цяло диагностиката на извънбордовия двигател се налага веднъж годишно, за да избегнете ремонт двигател на лодка. Резервни и запасни части на извънбордови двигатели е добре да си набавяте само в оригинал и от рентабилен източник. Добрата поддръжка означава смяна на свещите на двигателя поне веднъж в годината и смяна на маслото в кутията за скорости. Поне на две години се сменя турбината на охлаждащата помпа.

Като правило един активен рибар през сезона използва много повече моторната си лодка от един просто ентусиаст. Затова поддръжката на годишна база на извънбордовия двигател зависи много и най-вече от самата му експлоатация. Повечето притежатели на моторни лодки следват правилото през лятото да проверят добрата работа на своя извънбордови двигател.

Проблем с извънбордов двигател за лодка – какво да сменим?

На първо място, когато започнете грижата по мотора за лодката си е нужно да се сменят запалителните свещи. Препоръчителното е за двутактовите двигатели свещите да се подменят на всеки 50 работни часа на двигателя, което разбира се не се засича с часовник. Специалистите препоръчват за четиритактовите двигатели свещите да се инспектират също на 50 работни часа на двигателя, а на 100 часа работа задължително да се сменят. При смяна на свещите на двигателя е добре да се търсят оригинални резервни части извънбордов двигател, за да не се наруши компресията най-малкото.

Следващата проверка и смяна за извънбордовия мотор е на горивния филтър. Подмяната му се извършва на всеки 50 отработени моточаса на двигателя, като особено внимание трябва да се обърне на моторите c инжекционна система на работа. Понякога инжекционните извънбордови двигатели имат втори горивен филтър, а много мотори имат и линейни филтри, като моторите на YAMAHA. Реално погледнато добре е да се доверите на професионален сервиз за поддръжката на извънбордовия си мотор. На всеки 100 плавателни часа по мотора на плавателния съд е добре да се подмени водна помпа или поне да се прегледа работния и капацитет. Също така да се смени маслото в кутията на скоростите и въобще, за да не възкликнете: Ами, сега! Проблем с извънбордов двигател за лодка!

Затова обръщайте по-голямо внимание на поддръжката на мотора за лодката си.

BG BOATS  е първенец с огромна наличност на лодки, извънбордови и бордови двигатели, джетове и на всички резервни, оригинални части за тях. Предлага се надежден сервиз и последваща поддръжка на артикули доставени от фирмата.

Натиснете за директна връзка към VIBER
VIBER бутон
Нагоре