Меню

0

0.00 лв.

Запалителните свещи за извънбордов двигател на лодки са важна част от двигателя и работата му. За да работи изправно един двигател на лодка е нужно и свещите му да работят добре. Затова в този материал ще ви запознаем с работата на самите свещи на двигателя, техния топлинен статус, външният им вид и най-вече как се извършва технически преглед на самите свещи.

За какво служат свещите на един извънбордов двигател на лодка?

Запалителните свещи на двигателя на лодката имат две основни функции:

  • да подават искра на запалителната горивна смес
  • да акумулират топлината от горивната камера.

Те буквално предават енергията от горивната смес, превръщайки я в използваема енергия, за да работи двигателя. Работещият край на свещите трябва да бъде достатъчно студен, за да се предотврати предварително запалване и достатъчно топъл, за да се предотврати замърсяването на двигателя на лодка! Именно това наричаме топлинна характеристика на запалителните свещи. Гнездата на свещите не произвеждат топлина, те само я отвеждат. Излишната топлинна енергия от горивната камера се предава от свещите към охладителната система. Така двигателя се предпазва от прегряване.

Топлинна мощност и топлинен поток на запалителните свещи

Извънбордовия двигател работи добре, когато всичките му части работят добре. Затова топлинната мощност на свещите и техния топлинен поток трябва да бъдат технически прегледани. Освен това смяната на свещите на определен период е задължителна за оптималната работа на мотори за лодки. За да изпълняват добре функциите си свещите имат два режима на работа: топъл и студен. При топлия се създава контакт с газовете в горивната камера. Имаме бавно разсейване на топлината и силно загряване на работещият връх на свещите. В студения режим на работа контакта с газовете на горивната камера е малък. Разсейването на топлината е бързо, а загряването на работния връх на свещите е бавно. Оптималната температура на работа на работния връх на свещите е от 500 до 850 градуса по Целзий.

Технически преглед на запалителните свещи за извънбордови двигател на лодкa

За да се направи този технически преглед е нужно свещите да бъдат свалени и огледани. При нормална работа на двигателя, запалителните свещи имат леко кафеникав или сивкав  работен връх. Когато по свещите има сажди и следи от изгаряне, то причините са неправилни настройки на карбуратора, прекалено обогатена горивна смес, замърсяване на въздушния филтър и други. Това води до трудно запалване на двигателя и може да се отстрани от професионалист. Когато по свещите има натрупвания от масло, значи в горивната камера на извънбордовия двигател има прекалено много масло, пръстена на буталата е износен или водачите на свещите са запушени. Ако има бели следи по изолатора на свещите, той ерозира. Натрупване на нагар, прах, износване на водачите, на гнездата и прочие не са препоръчителни.

BG BOATS  предлага на своите клиенти, защото те са приоритет, диагностика на извънбордови двигатели, консумативи за тях и адекватна поддръжка, сервиз и ремонт. Всичко това, за да бъдат морските ви приключения на ниво!

Натиснете за директна връзка към VIBER
VIBER бутон
Нагоре