Меню

0

0.00 лв.

Boat propeller aeration

Да притежаваш надуваема лодка е удоволствие, но и отговорност, затова е необходимо да имате елементарни познания за техническите характеристики, функциите, процесите, аксесоарите, компонентите. Още да познавате и най-належащата терминология, за да може да се чувствате уверени и спокойни с вашата лодка.

Какво е ефект на аерация на пропелера на лодка?

Ефектът на аерация на пропелера се изразява във внезапното увеличаване на оборотите на извънбордовия двигател, вследствие на поемането на въздух от пропелера. Първият признак, по който може да го разпознаете, е появата на скърцащият и виещ звук, чуващ от двигателя при остър завой или подобно движение. За да не се стига до такива усложнения, които могат да повредят двигателя и да ви създадат неприятности, е желателно да се запознати с причините, които предизвикат този ефект:

Погрешно инсталиране на ботуша  или неправилна дължината спрямо транеца.

Отправна точка за вашата проверка ще бъде най-ниската точка на дъното на лодката. Това е частта намираща се най-близо до ботуша и цинковия протектор на извънбордовия двигател. Оптималното разстояние между тях е от 25 до 50 мм. Когато то е по-малко, тогава решение за този проблем е двигателя да се монтира по-ниско или да се използва двигател с по-дълъг ботуш.

Неправилен ъгъл на наклона на ботуша и по-високо разположен извънбордов двигател.

Това е една от най-често срещаните грешки, която предизвиква аерация, повдига носа на лодката и я прави нестабилна. Разрешаването на този проблем се свежда до навеждане на извънбордовия двигател на лодка надолу. Трябва да се достигне правилен ъгъл с помощта на балансьор или регулируем фиксатор.

Недобре опънато дъно при сгъваема лодка.

По време на движение висящото дъно на една лодка влияе на потока на водата към кърмата й. Това от своя страна води до зараждане на аерация. Решението на този проблем става с опъване на дъното. Това, което може да направите е да надуете балоните и надуваемия кил да номиналното налягане. Проверите също дали надуваемото дъно или дървения под прилягат плътно.

Претоварване на лодката и неправилен баланс.

Трябва да съобразите как да разпределите багажа, пътниците и резервоара на двигателя в лодката. Така няма да се допуска претоварване на носовата част на лодката. Ако имате свръхбагаж в предната част, това ще доведе до навеждане на носа на лодката и ще спомогне за аерация на извънбордовия двигател.

Бурно море и големи вълни, също могат да предизвикат аерация на пропелера.

При лоши метеорологични условия е желателно да намалите скоростта на движение на лодката. А също и да пренесете тежестта в задната част на лодката.

Ако смятате, че имате още въпроси относно техническите характеристики на лодките, извънбордовите двигатели, както различни проблеми, които са възникнали, то винаги може да се обърнете към специалистите от BG BOATS, които ще ви отговорят и ще ви дадат добри съвети. Доволни клиенти и професионално отношение са от първостепенно значение за нас.

Натиснете за директна връзка към VIBER
VIBER бутон
Нагоре