Меню

0

0.00 лв.

Безаварийното функциониране на моторните лодки е неразривно свързано и с поддръжката на техните двигатели. Едни от предпочитаните видове мотори са бордовите и извънбордовите. След края на риболовния сезон е необходимо да помислите и за тяхното правилно съхранение, известно и като зазимяване. Предлагаме ви съвети как да подготвите моторите на лодките за студения сезон, за да бъдат отново в своето оптимално състояние през топлите месеци.

При повечето двигатели се използва вода, взета директно извън борда на риболовния плавателен съд. С нея се охлажда моторът, което е от важно значение за правилното му функциониране. Едни от предпочитаните видове двигатели за лодки са бордовите. Тяхното предимство е, че се монтират в корпуса на плавателния съд. Бордовите мотори от своя страна се делят на три основни типа, различаващи се по начина на своето управление: кърмови, който е монтиран точно извън задната част на лодката; джет мотор; класически бордови.

Зазимяване на бордови и извънбордови двигатели на лодки

изисква определено внимание към детайлите и по-специално към антифриза, използван за неговото правилно функциониране. Охлаждащата течност трябва да бъде в съотношение, отговарящо на изискванията на производителя. Обикновено антифризът се смесва с вода, като пропорцията е 50:50. Когато бордовият двигател е в помещение със стайна температура се сваля капачката на разширителния резервоар и се проверя сместа с хидрометър против замръзване. Ако охлаждащата течност е имала досег с ръжда или е замърсена, тя трябва да се източи и да се замени с нов антифриз. Не забравяйте, че прекалено наситената смес ще се втвърди. Това води до превръщането на течността в подобна на гел субстанция, което е предизвикано от ниски температури.

Има два метода за зазимяване на бордови двигатели: източване на системата и съхранение на мотора в сухо помещение, както и наливане на антифриз, наречен още и пропилен гликол.

Предпочитаната техника е да се остави охладителната течност да проникне в цялата охладителна система, което е по-добър вариант за мотора. Освен това е много по-малко вероятно да доведе до повреда при замръзване, стига моторът да работи достатъчно дълго, за да проникне антифризът до всяка част от охладителната система. Дори и краткотрайно замръзване на бордовия двигател може да причини появата на лед в системата, което да причини пропукване на колектора.

Моторът трябва напълно да се изпомпи, тъй като наличието дори и на малки количества влага могат да деформират важни части от неговата система. При бордови двигатели с водно охлаждане термостатът блокира водния поток в някои охлаждащи канали, докато двигателят не достигне подходяща температура. За да бъдат добре защитени този вид мотори и подготвени за зазимяване, термостатът трябва да бъде отворен, преди да добавите антифриз. Не забравяйте да го инсталирате отново през пролетта, като добавите и ново уплътнение.

Двигатели за лодки се делят на два основни вида: двутактов извънбордови двигател и четиритактов извънбордови двигател.

Зазимяване на бордови и извънбордови двигатели на лодки изисква взимането на определени мерки, които ще осигурят правилното функциониране на моторите след студените месеци. Преди да започнете, консултирайте се с ръководството за поддръжка на вашия извънбордови двигател, предоставено от производителя. Днешните мотори (особено четиритактовите и тези с директно впръскване на гориво) имат детайлни инструкции за зазимяване, почистване и грижа, което налага тяхното правилно спазване. Например, някои от модерните извънбордови двигатели разполагат със специален режим за поставяне в покой през студените месеци. Това е заложено в електронното програмиране на мотора.

Докато процедурите за зимуване варират в зависимост от вида на извънбордовия двигател, неговият модел, година на производство и др., съществуват основни правила, които е препоръчително да се спазват. На първо място, резервоарът за гориво на мотора трябва да бъде напълнен и обработен със стабилизатори. Другият вариант е той да се източи напълно.

Извънбордовият двигател трябва да бъде промит съгласно инструкциите на производителя. Понякога това може да се извърши и когато той е изключен. По-новите извънбордови двигатели позволяват свързването и на маркуч, който позволява бърза промивка, без стартиране на двигателната система. Желателно е да проверите ръководството на производителя за специфични характеристики и особености на мотора, изискващи по-голямо внимание.Смазочните материали за извънбордовия двигател, като моторно масло и смазка, трябва да се източат и да се напълнят отново, а горивните филтри да бъдат сменени. Наложително е водата или други замърсители да се отстранят от мотора преди зазимяването. Наличието на влага в двигателната система ще доведе до появата на ръжда в елементите на извънбордовия двигател.

Стартирайте двигателя, за да затоплите

маслото и смазочния материал на долния модул преди да се източи. Подменете масления филтър, когато сменяте моторното масло.

След като добавите гориво и включите двигателя за няколко минути, поставете смазка средство за по-доброто съхранение на двигателната система. Това предпазва вътрешните части на мотора, като лагери, уплътнения и въртящи се повърхности. Те се покриват с тънък слой от смазка, който спомага за предотвратяване на ръжда и корозия. При работещ извънбордови двигател впръснете масло през карбураторите или въздушните отвори на електронната система за впръскване на гориво. Покрийте обилно мотора със смазващата течност, докато не започне да пуши. Продължавайте да впръсквате от маслото, като това може да се извърши и при спрял двигател. В този случай свещите се отстраняват и смазочната течност се поставя в цилиндрите, при което се завърта маховика. По този начин маслото се разпределя по-добре.

Зазимяване на извънбордовия двигател, става във вертикално положение,

в противен случай водата, попаднала през главината, може да замръзне и да напука корпуса на долната част. По-малки мотори от този тип могат да се съхраняват и в домашни условия, ако това е възможно.

Зазимяване на друг вид двигатели монтирани на лодките с джет управление е както и при останалите извънбордови и бордови двигатели. Първоначално сменете маслото, масления филтър и горивния филтър, като стабилизирате горивото. В повечето случаи отстраняването на вода от системата и задвижванията на джетовете включва манипулиране на заключващата система на волана, извършвано няколко пъти в рамките на около 30 секунди. Внимавайте, ако го правите повече от предвиденото време, това може да прегрее двигателя. Стартирайте мотора по този начин един или два пъти. Ако напълните резервоара за гориво и добавите стабилизатор, пречистеното гориво ще циркулира в двигателя, докато извеждате водата. Препоръчително е, по-големите лодки с джет управление да се подготвят за зазимяване от специализирани сервизи.

Определящо за подобни двигатели е и качеството, което е синоним за артикулите, предлагани от онлайн магазина BGBOATS. Неслучайно фирмата е един от лидерите на родния пазар с богатия си каталог, надеждността и характеристиките на своите продукти. Сайтът на BGBOATS предлага голямо разнообразие от лодки, извънбордови и бордови двигатели, джетове, както и всички резервни за тях, с доказан произход и качество. Фирмата предлага професионално обслужване, гаранция за своите артикули, надежден сервиз, извънсервизно обслужване и поддръжка на артикулите, предлагани в онлайн магазина.
Ако възникнат въпроси не се колебайте да се свържете с BGBOATS.

Натиснете за директна връзка към VIBER
VIBER бутон
Нагоре